Steeds meer inwoners plaatsen zonnepanelen op het dak om zo zelf energie op te wekken. Op zonnige dagen kan er daardoor veel zonne-energie op het net komen als alle zonnepanelen veel elektriciteit terugleveren aan net maar er weinig elektriciteit wordt gebruikt. Omvormers van zonnepanelen kunnen dan uitschakelen en zonnepanelen leveren op dat moment geen energie.
Bij de installatie van zonnepanelen kunt u hiermee rekening houden om zo problemen met de opwek en teruglevering van zonnepanelen te voorkomen.
1. Plaats je zonnepanelen op het oosten of westen
De energie van zonnepanelen op het oosten of westen wordt vaak efficiënter gebruikt. Hoewel de productie zo’n 10% lager ligt, sluit de productie vaak beter aan op je verbruik.
2. Gebruik je eigen zonne-energie
Zet apparaten die veel stroom verbruiken overdag aan, wanneer de zon op je panelen schijnt. Laat de wasmachine bijvoorbeeld overdag draaien, zodat je je eigen stroom meteen verbruikt en de omvormer niet uitvalt.
3. Controleer de installatie bij problemen
Een niet correcte installatie van de panelen kan een oorzaak zijn van de spanningsproblemen. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat er gebruik is gemaakt van de juiste aansluitkabel, omvormer en een juiste fase-verdeling of
-aansluiting. De installateur kan je hier meer over vertellen en bij helpen.
Daarnaast moet de zonne-installatie worden aangemeld op www.energieleveren.nl
Heb je nog vragen over het aansluiten van zonnepanelen of ben je op zoek naar aanvullend advies op bovengenoemde stappen? Je bent op zaterdagen altijd welkom in ons adviescentrum aan de Nieuwstraat óf maak via de website een afspraak met één van onze energiecoaches. Want alleen bij ONE krijg je écht gratis, onafhankelijk en Oosterhouts energieadvies.
ONE, Oosterhout Nieuwe Energie
www.oosterhoutnieuweenergie.nl
Vragen?
mail naar duurzaam@oosterhout.nl
Contact met de gemeente
Telefoon: 14 0162
Adressen en openingstijden
© Gemeente Oosterhout